Klusbegeleiding

Wat is klusbegeleiding?

Klusbegeleiding is een tussenvorm van een binnenhuisarchitect, opzichter en uitvoerder. 

Het komt vaak voor dat consumenten wel veranderingen in en om het huis willen, maar niet weten bij wie zij moeten zijn of waar ze moeten beginnen. Een binnenhuisarchitect is, als je alleen wilt weten of je idee haalbaar is (techniek/financieel), misschien iets te veel van het goede. Een opzichter wordt pas ingezet bij grote projecten (renovatie/ nieuwbouw van een straat of deel van een wijk). Een uitvoerder is in dienst bij de aannemer en werkt alleen in opdracht van de aannemer (zijn werkgever). Ik als klusbegeleider zit tussen de architect en de uitvoerder of opzichter in. De consument is mijn opdrachtgever en daar zit dus het grote verschil. De klusbegeleider kan in het begin stadium van een idee of een plan betrokken worden. Het uitdenken of bekijken of iets haalbaar is, is een leuke, maar ook een intensieve tijdsbesteding. Het kan prettig zijn dat bij die ideeën of plannen er gelijk deskundig advies gegeven kan worden. Dit doe ik als klusbegeleider. In overleg met de consument/opdrachtgever kan worden bepaald welk tracé er bewandeld gaat worden.

Het gedeelte waar ik voor word ingehuurd kan op diverse manieren worden ingevuld. Het alleen geven van advies in het voortraject, het geven van advies en de controle op het bestek van een aannemer, of  het geven van advies, controle op het bestek van een aannemer en het doen van kleine werkzaamheden in en om het huis tijdens mijn aanwezigheid. U ziet er verschillende mogelijkheden om u als consument/opdrachtgever van dienst te zijn.

Bijvoorbeeld kan het zijn dat bij grotere klussen er een aannemer gezocht moet worden  die een offerte uitbrengt of er is al een aannemer die het werk al heeft aangenomen, maar de consument is niet deskundig en/of objectief genoeg is om te beoordelen of het werk wel volgens opdracht en bestek wordt uitgevoerd. Het gebeurt ook regelmatig dat tijdens de werkzaamheden er dingen aan het licht komen die een verandering met zich mee brengt. De verandering kan zich vertalen in de constructie, kosten of tijd. Neemt de aannemer dan een beslissing in het voordeel van de aannemer of die van de opdrachtgever? De klusbegeleider kan dan een deskundig en objectief advies geven aan zijn opdrachtgever. Het belangrijkste voordeel is dat als ik als klusbegeleider tijdens mijn aanwezigheid andere klussen in en om het huis kan uitvoeren. Zo slaat u twee vliegen in een klap. De werkzaamheden die u laat uitvoeren door een aannemer worden beter gecoördineerd(scheelt tijd of geld) en worden gecontroleerd en de klussen in en om het huis gebeuren in de zelfde tijd. Het lijkt misschien iets nieuws, maar in landen (Frankrijk en Engeland) om ons hen wordt het al jaren op deze manier gedaan. Misschien is het iets voor u. Ik wil u graag van advies voorzien.